Dvě desítky exponátů s tematikou výživy přináší nová expozice Budoucnost na talíři, kterou Techmania Science Center slavnostně otevřelo u příležitosti svých sedmých narozenin. Od nápadu po realizaci je dílem pracovníků tohoto plzeňského science centra.
„Návštěvníci se tu dozvědí například, jaké by to bylo, kdyby přibrali pár kilogramů: dostanou vestu se zátěží a budou běhat po schodech nahoru a dolů s pizzou,“ prozrazuje David Lobotka z vývojového oddělení Techmanie. Další exponát návštěvníky provází cestou masa z jatek až na talíř. Jiný je zase seznamuje s tím, kolik se v Česku sní každou vteřinu například rajčat, vajec nebo kuřat, díky dalšímu zjistí, jak si s jedním a tímtéž jídlem poradí tělo fyzicky pracujícího muže a slečny z kanceláře.
Bohaté doprovodné texty nabízejí tipy a triky na usnadnění práce v kuchyni, vedou na exkurzi do historie toalet nebo prozrazují více o geneticky modifikovaných organismech nebo o plýtvání potravinami. „Na každého tu zkrátka čeká spousta překvapivých informací. Někoho třeba zaujmou údaje o mozku, který ke svému fungování nezbytně potřebuje cukr, přesněji glukózu. Jiného možná zaskočí zjištění, že arašídy jsou luštěnina a rebarbora zelenina,“ dodává David Lobotka.
Expozice Budoucnost na talíři patří do letošního celoročního tématu Výživa a je v Techmania Science Center přístupná v rámci běžného vstupného do expozic. Techmanie plánovala téma Výživy zpracovat už od svého vzniku. Před rokem přizvala ke spolupráci učitele a metodiky z pedagogické fakulty Západočeské univerzity a nápad začal získávat konkrétní obrysy. Výroba expozice probíhala od ledna letošního roku.